SIAPA SEBENARNYA KADIR SHEIK FAZIL?

          Kalau anda berkereta menuju ke Baling dari Sungai Petani anda akan tiba di sebuah pekan kecil dikenali sebagai TAWAR. Pekan nya kecil tetapi significant kerana ada dua bangunan besar yang 'out of Place". Penduduk Tawar ini adalah penyokong tulin UMNO, biasa nya undi orang kampong  adalah solid UMNO.

          Rata-rata penduduk Kampung dan Pekan Tawar adalah bertani dengan sedikit sawah dan kebun getah.Pendapatan penduduk adalah amat sederhana sekali malah ramai yang miskin. Penduduk asal Tawar tinggal dikampung asal mereka tetapi ramai juga pendatang dari luar yang tinggal di Taman Sheik Fadzil yang di bina oleh Syarikat Kadir sendiri kononnya untuk membangunkan Pekan Tawar.

          Tahukah anda siapa Kadir ini sebenarnya ? Kadir ini bukan lah orang Melayu tetapi layak duduk dalam MIC sahaja (Beliau perlu ikut langkah Tan Sri Ubaidullah) . Bapa beliau bukan lah Sheik Fadzil ( itu nama glamor) tetapi Shaik Fajir.
Shaik Fajir adalah seorang Benggali dari punjabi kerja nya menjual susu lembu dari rumah kerumah. Emak Kadir (Kadiaq bagi panggilan orang Kedah) adalah seorang Muallaf yang asal nya berugama Hindu  keturunan India (India sejati). Mana datang nya darah Melayu? hingga layak masuk UMNO. Sehingga ke hari ini Kadiaq tak di terima oleh UMNO Baling beliau terpaksa jadi ahli UMNO Kulim yang tak tahu latar belakang beliau. Adik beliau Aziz pula ( Barisan Pemuda Umno) terpaksa ke Padang Serai.

          Dua Bangunan yang saya kata "out of Place " itu ialah sebuah masjid yang di bina atas daya usaha beliau dengan merobohkan mesjid lama ( Walau di bantah oleh orang tua kampung). Mesjid ni mak datuk besar nya kalah mesjid Daerah Baling. Kalau hari jumaat paling ramai penuh lima saf sahaja termasuk saf kanak-kanak. Adakah Mesjid ini di bina atas
dasar  taqwa atau pun ada agenda lain?. Teringat saya sejarah Junjungan Kita Nabi Muhammad SAW merobohkan  sebuah masjid yang di  bina untuk menunjuk-nunjuk dan bukan dengan dasar taqwa. Rupa -rupa nay beliau bina mesjid besar yang tersergam indah ialah bagi menutup agenda lain iaitu membina istana beliau.

          Lebeh kurang 400 meter dari mesjid tersebut tersergam lah sebuah Mahligai ( Kecil sikit dari Mahligai Mahafiraun) berpagar batu siap dengan pondok pegawal. Dia takut apa tak tahu lah sehingga ada pegawal. Orang kampong kebanyakan tak kunci rumah pun, rumah pula tak ada  pagar. Agak nya dia buat mesjid besar hingga jemaah Jumaat pun tak penuh ialah untuk menutup  mata orang kampong agar tak bandingkan rumah beliau dengan mesjid. Jangan nanti orang kata buat  rumah besar dari Mesjid.

          Tembok batu rumah beliau telah menutup laluan air. Baru-baru ini hujan menyebabkan air sebak lalu  meruntuhkan tembok batu tersebut menyebabkan rumah orang-orang kampung di masuki air bah. Berita telah di siarkan dalam HARAKAH.

          Baru-baru ini bebarapa hari sebelum beliau di lantik menjadi menteri penuh beliau ada bersembahyang di Mesjid tersebut. Lepas sembahyang beliau ingat jemaah akan berebut-rebut nak  salam dengan beliau rupanya hanya seorang sahaja yang bersalam dengan beliau. Yang bersalam  pula ialah seorang penyangak kampong tersebut. Rata -rata orang-orang muda kampong ini sudah  masuk PAS secara senyap-senyap. Tinjauan saya rata-rata kawan-kawan yang seangkatan dengan saya ( Umur bawah 45 tahun) akan mengundi BARISAN ALTERNATIF.

MOHON BARISAN  ALTERNATIF datang ke kampong tersebut buah majlis penerangan.

          HIDUP PARTI ALTERNATIF.
          ANAK TAWAR HATI DENGAN UMNO.