MEMORANDUM RAKYAT

MENYEDARI  pakatan  jahat   konspirasi politik terhadap Dato' Seri Anwar Ibrahim sudah sampai kepada kemuncaknya sehingga ada cubaan membunuh pejuang rakyat ini ;

MENGINSAFI  keadaan  kesihatan  Dato'  Seri  Anwar  Ibrahim  setelah diracun amat menyedihkan sehingga mengalami kekurangan berat badan , keguguran rambut , kebas dan kekeringan kulit ;

MENGAKUI rakyat tidak lagi dapat bersabar dan bertolak-ansur dengan kezaliman yang dirancang ;

MAKA  kami  yang  berhimpun  pada  hari  ini  18  September  1999  menuntut  Ke  Bawah Duli Raja-Raja Melayu untuk memanggil Persidangan Khas Raja-Raja bagi membahaskan tuntutan yang kami persembahkan ini iaitu :

1.    Menuntut  pertanggungjawaban  penuh  Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri berhubung insiden ini kerana ia  merupakan  insiden  kedua setelah  Dato' Seri Anwar Ibrahim dibelasah teruk dalam tahanan polis. Insiden ini amat serius  kerana  cubaan  membunuh  seorang  pejuang  rakyat  memperlihatkan konspirasi terancang oleh tokoh-tokoh politik yang tidak punya bukti dan hujah untuk membenarkan segala fitnah yang dilemparkan.

2.    Menuntut   ditubuhkan   Suruhanjaya   Diraja  ,  bagi   melakukan  siasatan  menyeluruh  terhadap  pakatan  jahat pimpinan  politik  kerajaan  yang  memperalatkan  institusi  pelaksana  undang-undang , sehingga sanggup tanpa rasa belas  dan  kemanusiaan  meracun  Dato'  Seri  Anwar  Ibrahim. Penubuhan pasukan siasatan kerajaan tidak memadai kerana  keyakinan  rakyat  kepada  badan - badan  yang  ditubuhkan  oleh  tokoh - tokoh  politik  lebih  bersifat untuk menutup kejahatan yang dirancang.
Tindakan  meracuni  Dato'  Seri  Anwar  Ibrahim ini mengesahkan kepercayaan rakyat , bahawa pakatan jahat tokoh - tokoh  politik  kerajaan yang bukan sahaja mahu karier politik Dato' Seri Anwar Ibrahim dipadamkan tetapi lebih jahat dan  hina  cuba  membunuh  Dato'  Seri  Anwar  Ibrahim  agar  kejahatan dan salah laku mereka tidak didedahkan oleh seorang pejuang yqang sentiasa membela nasib rakyat.

3.    Menuntut  agar  Dato'  Seri  Anwar  Ibrahim  terus diletakkan di bawah pengawasan rapi  doktor memandangkan keracunan  yang  dialaminya  amat  serius.   Sehubungan i tu  kami  menuntut  agar  Dato'  Seri  Anwar  Ibrahim  tidak dipindahkan  semula  ke  penjara  Sungai  Buloh kerana penjara sudah tidak lagi selamat buat beliau. Malah sementara beliau   masih   lagi   menunggu  proses  rayuan  terhadap  hukuman  penjara  yang  dikenakan  ke  atas  beliau ,  kami menuntut  agar  beliau  dibenarkan diikat jamin untuk membolehkan beliau terus bersama-sama keluarga di saat-saat genting ini di samping mendapat rawatan secara lebih intensif.

4.    Menuntut Peguam Negara , Mokhtar Abdullah menarik balik dan memohon maaf atas tindakan biadap dan keparat beliau  yang menuduh Dato' Seri Anwar Ibrahim memang merancang insiden keracunan ini untuk meraih simpati malah secara  kurang  ajar  menuduh keluarga Dato' Seri Anwar Ibrahim yang bertanggungjawab terhadap keracunan yang dialami  oleh beliau.   Ini memperlihatkan kebiadapan , keangkuhan  dan sikap kurang ajar seorang pelaksana undang - undang   yang   sepatutnya  membuat   kenyataan  berlandaskan  proses  undang - undang  dan  bukannya  membuat kenyataan demi untuk memuaskan nafsu serakah tauke-tauke politik mereka.

5.    Meminta  Ke  Bawah  Duli  Raja - Raja Melayu mengarahkan masjid-masjid seluruh negeri dan negara mengadakan solat  hajat  bagi  memohon  kepada  Allah  s.w.t. agar kesejahteraan dan keselamatan dikurniakan kepada Dato' Seri Anwar Ibrahim di samping negara kita selamat daripada mereka yang zalim.